Geheim winterschema

Wout Poels wint twee etappes en de eindoverwinning in Valencia.

Met deze knappe prestatie van Poels zijn de Nederlandse profs in 2016 goed gestart!

‘Dat dit niet te plannen is klopt, maar dat het wel een doel was klopt ook’, aldus Wout.

De succesvolle wielrenner maakte veel trainingskilometers in Spanje en Mallorca, aan de zijde van Chris Froome.  Beide wielrenners zijn in 2016 goed aan het seizoen begonnen. Ook Froome won een etappe en het eindklassement van een etappekoers; in Australië. Hiermee is de toon gezet en steekt de klasse van een renner al weer vroeg in het seizoen de kop op.

Er worden dus niet voor niets allerlei trainingsprikkels gegeven in de maanden december en januari. En zonder doelen te stellen klooi je maar wat aan.

Stel een doel

Als klassiekerrenner startte ik ieder seizoen op 1 november. Een maand later begonnen de ronderenners en de klimmers van de ploeg. Nu 6 jaar later hebben zowel Wout Poels als Chris Froome dit schema niet aangehouden.

En is er reeds een specifiek trainingsschema afgewerkt gedurende de winter. Een trainingsschema met een missie. En daar zijn ze tot nu toe in geslaagd!

Wat voor een geheim schema hebben ze uitgevoerd? Is het alleen kilometers maken? Is het keihard bergop trainen? Zijn ze beiden al op 1 oktober begonnen met trainen?

Nee, het is de klasse van beide renners die na vele trainingen en vooral wedstrijden, het lichaam ieder jaar sterker maakt. Hier kan geen wintertraining tegenop. Wel bepaalt het winterschemaof je de overwinning al in februari pakt!

Rustig kilometers maken in november en december blijft. Maar wat Poels en Froome onderscheidt zijn de specifieke trainingen: intervallen doen bergop. En dat is niet van onder naar boven zo hard mogelijk fietsen. Maar dat is tijdens de klim, 10 keer 30 tot 40 seconden maximaal gaan. Op die manier leer je spieren en hartslag weer maximaal te belasten, juist wanneer je dit meerdere keren achter elkaar uitvoert.

Tip voor jou: 1 x per week de korte intervallen

Dit is een tip om je richting jouw doel de KlimClassic voor te bereiden.

Tijdens een training ga je 10 x 30 tot 40 seconden maximaal met een korte rust ertussen. Je kan een viaduct opzoeken, maar je kan het ook tegen de wind in doen.

Deze pittige training loont.

Gelukkig heb je nog bijna drie maanden trainingstijd tot de Klimclassic, voordat je net als Wout naar boven vliegt!

Wielersport op het hout