Wielrennen en goede wijn, een ijzersterke combinatie

Wielrennen, Il Magistrale koffie of een à Bloc biertje gaan goed samen.

Ik zet er graag een goed glas wijn bij!

BLOG – Aart Vierhouten

Zodra je van de fiets stapt zet je brein een heel proces ingang. Allerlei hormoonstelsels krijgen opdrachten. Eén hiervan is dat de juiste stofwisseling ingang wordt gezet om je een geluksgevoel te geven voor de gedane arbeid. Met een glas wijn erbij wordt ‘nagenieten versie 3.0’ opgestart.

Wat is er lekkerder dan een mooie, rode Italiaanse of Franse druif te proeven en te bomen over de gereden rit. Vroeger werd in het teamhotel ook een goed glas wijn gedronken om te ontspannen na een uitputtende etappe of een harde koers. Een welkome beloning na zware arbeid.

Daar is het brein dol op.

Ik weet nog precies hoe bepaalde wijnen smaakten. Na een overwinning alleen maar beter. Zeker toen we met Peter van Petegem in 2003 de Ronde van Vlaanderen wonnen. Na 256 km stress, gaten dichtrijden, stoempen en op kop sleuren, via de Muur van Geraardsbergen finishen in Ninove.
Bij het diner vernam ik nog slechts één prikkel; die geweldige smaak van een slok dieprode Saint-Estèphe.

Door mijn ploeggenoot Peter van Petegem heb ik kennis opgedaan over goede wijn. Bij het team Lotto-Domo leerde hij me hoe je wijn moest proeven en waarderen. Ik ben hem nog dankbaar. Wijn is voor ons jaren het smeermiddel geweest voor de teamspirit.

Peter, de Zwarte uit Brakel. Een toffe gast die je niet gauw kwaad maakt maar weet wat hij wil. Hij had de gave duidelijk ‘zijn klassiekerteam’ samen te stellen, zonder de ploegleider voor de voeten te lopen. Een echte kopman, dat was hij. In alle jaren dat we samen reden en we een glas, fles of magnum leegdronken, was er maar één die afrekende. Peter betaalde altijd, ook als hij niet won. Hij liet de mooiste wijnen op tafel zetten, hief het glas en bedankte ‘zijn’ team. Soms meerdere keren op een avond. ‘Het is het minste wat ik voor trouwe ploeggenoten kan doen,’ zie hij dan. We hebben er heel hard op gereden!

In KOPWERK wordt beschreven hoe je brein werkt tijdens een pittige lichamelijke inspanning. Het moment dat nadenken wordt overgenomen door de werking van het lichaam op de fiets. Dit ultieme niets waar je alleen nog maar je ademhaling, hartslag en spiercontracties voelt. Gewoon zálig.

Ook benieuwd hoe jouw brein functioneert tijdens inspanning of hoe je maximaal gebruik maakt van ontspanning, de juiste ademhaling voor een goed herstel? 

Lees het in KOPWERK.
BESTEL EEN GESIGNEERD EXEMPLAAR

Bike MOTION 14-22 okotober 2023
Podcast van Koen de Jong met Aart Vierhouten