Drinken tijdens warm weer

Drinken tijdens warm weer, hoeveel en hoe vaak?

Tijdens onze wielerclinics krijg ik regelmatig de vraag wat nou de ideale drank is en hoeveel je moet drinken tijdens warme zomerdagen? Een veel voorkomend issue is; dat je wél dorst hebt maar dat je maag nee zegt tegen een slok drinken. Wat is hét toch dat je maag in opstand komt op een warme zomerdag terwijl je dorst hebt?

WAT DRINK JE?

Natuurlijk weet iedereen dat genoeg drinken belangrijk is, je lichaam bestaat tenslotte uit 60% vocht, maar wat je precies drinken moet en hoeveel liter per uur? Daar zijn verschillende theorieën over. Zelf ben ik nooit de makkelijkste geweest gezien mijn maag/darmstelsel nogal eens van slag raakte. Door schade en schande wijs worden en dat heeft mij verder gebracht. Voor menigéén is dit dan ook echt de tip; durf te experimenteren!
Verander eens datgene wat je altijd in je bidon doet en ontdekt wat jouw ideale mix van drinken wordt.

Natuurlijk helpt het als je weet dat bepaalde smaken niet goed op je maag liggen. Het zijn vaak kleine veranderingen in bijvoorbeeld het aantal schepjes poeder wat je toevoegt aan je water in de bidon. Door dit te halveren kan het je al verrassend helpen tijdens de inspanning.

WAT ZEGT DE WETENSCHAP

* Je maag kan ongeveer 60 tot 80 gram koolhydraten per uur verwerken

* Meer koolhydraten tot je nemen levert dus geen meerwaarde op maar veroorzaakt juist maagklachten uiteenlopend van misselijkheid tot pijn

* Drank met veel koolhydraten en/of elektrolyten kost het lichaam extra energie om te verwerken. De maag is ontstemd hierover en het vocht vloeit veel langzamer naar de darmen en naar je bloedbaan dan gewenst. Dit heeft te maken met de zogenaamde osmolariteit. Hoe meer koolhydraten en/of elektrolyten er gemixt zijn met water hoe moeilijker het is voor de maag dit te verwerken

* Over het algemeen bereikt drank met meer zout, sneller de darmen en dit helpt je tijdens een warme fietstocht om je vochtbalans te verbeteren

WAT TE DOEN IN PRAKTIJK?

Gebruik met warmere dagen nog meer dan je gewend bent, vast voedsel voor koolhydraatopname! Oftewel eet koolhydraatrijk voedsel. Dat kan zijn een geel/bruine banaan, dadels en vijgen maar ook de zogenaamde energierepen.

Gebruik de inhoud van je bidon voor een goede vochtopname tijdens de warme zomerdagen en niet of in beperkte mate om koolhydraten aan te vullen! Ga dus voor een mix van lage koolhydraten en elektrolyten. Je kan denken aan 1 bidon met zouten en elektrolyten en 1 bidon met dorstlesser om te starten. Vele vinden gewoon water fijn tijdens inspanning. Bedenk hierbij wel dat dit niet bijdraagt aan extra vochtopname, het is slechts een spoelmiddel die zeker bij warmte je maag voller lees: niet prettig, doet aanvoelen.

HOE VAAK DRINKEN?

Bij temperaturen >25 graden C minimaal 1 bidon/ uur leeg moet drinken. Prettige gewoonte is je aan te leren ieder kwartier een paar flinke slokken te nemen.
Ik wens iedereen veel zonnige ritten en blijf goed luisteren naar je lichaam!

Wielrennen in de eerste maanden van het jaar
Meesterknecht in topvorm